15-12-07

Ramadan

De islamitische kalender

Ramadan is de negende maand van het islamitische jaar.  De loop van het jaar wordt bepaald door de stand van de maan.  Elke maand begint bij de nieuwe maan.  Dit is vastgelegd in de koran, waarin staat dat de zon en de maan door Allah geschapen zijn en dat de maan de tijd aangeeft.

Een islamitisch jaar telt 12 maan-maanden die uit 29 of 30 dagen bestaan.  In totaal zijn er 354 dagen, waardoor het jaar verschuift in vergelijking met ons kalenderjaar, dat bepaald wordt door de stand van de zon.  De islamitische kalender begint dan ook ongeveer 11 dagen vroeger dan ons zonnejaar van 365 dagen.  Daardoor begint de ramadan elk jaar op een andere datum.

Vasten tijdens de ramadan

De ramadan is een jaarlijks terugkerende vastenmaand in de islam.  Het is de maand waarin Allah (de Verhevene) de koran openbaarde.  De maand begint als twee moslimgeleerden de nieuwe maansikkel aan de hemel zien staan.

Tijdens de ramadan mogen moslims niet eten, drinken, roken of seksuele gemeenschap hebben zolang de zon op is.  Zowel de lichaam als de geest van de moslim moeten gedurende deze periode rein zijn.  Het vasten is niet bedoeld als boetedoening, zoals bijvoorbeeld in het christendom, maar als zuivering van de ziel.  Door samen te vasten wordt de onderlinge band versterkt.

Tevens is het vasten bedoeld om het lichaam te beheersen.  Tijdens de ramadan wordt Allah (de Verhevene) bedankt voor alles wat hij de mens gegeven heeft.  Voor de rijken is de ramadan een tijd waarin ze eraan herinnerd worden hoe het is om arm en hongerig te zijn.  Kinderen, zieken, oude mensen, menstruerende en zwangere vrouwen zijn vrijgesteld van het vasten.

Het suikerfeest (ied-al-Fitr)

Direct na het einde van de ramadan wordt het suikerfeest gevierd.  Dit gebeurt met verschillende families en duurt 3 dagen.  Als beloning voor het vasten mag er uitbundig gegeten worden.  Vaak worden nieuwe kleren gekocht en cadeautjes gegeven.  Ook is het de bedoeling dat er geld aan de moskee en voedsel aan de armen wordt gegeven.

De vijf zuilen van de islam

Het vasten tijdens de ramadan is één van de 5 plichten van de moslim.
Die plichten worden ook wel "de 5 zuilen van de islam" genoemd.

Wanneer is ramadan

Omdat twee moslims de maan gezien moeten hebben om de aanvang van de ramadan aan te geven kan de datum wel eens een dag verschillen (wanneer het bijvoorbeeld niet mogelijk is om de maan te zien in verband met mist).  Hetzelfde geldt overigens voor het einde van de ramadan: officieel heeft de maand 29 dagen, echter wanneer de maan niet gezien kan worden, wordt de maand ‘vol’ gemaakt tot 30 dagen.


 

18:58 Gepost door Moge Allah mij vergeven wanneer ik fouten heb gemaakt en Allah weet het beste! | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Assalaamoe Alleykoem

Eigenlijk is de maankalender het logischte. Je kan met het blote oog waarnemen wanneer er een nieuwe maand begint. De "gewone" kalender, op basis van wat zijn die maanden ingedeeld? Kzou het niet weten.

Ook als je bekijkt hoe wij bepalen wanneer er een nieuwe dag begint. Als de zon onder is, begint er een nieuwe dag. Ook iets wat we zelf kunnen waarnemen. Maar om 12 uur 's nachts begint er een nieuwe dag? Hoezo dan? Wat gebeurt er dan om 12 uur?

Allahoe Akbar

Gepost door: Het Rechte Pad | 18-12-07

De commentaren zijn gesloten.